Caviar, men vegetarisk og supersundt

Caviar, men vegetarisk og supersundt
Caviart, den rene sundhed
Caviart - den rene sundhed
og denne version af caviar er tilmed vegetarisk
altså er der ingen dyr slået ihjel
for at få fat på de eftertragtede æg
altså æg fra Støren

Caviar 50.000 pr kg
Caviar fra støren - her ses en klump - netop udtaget, for æggene hænger stadig sammen
Støren er stærkt udrydningstruet, netop pga prisen på dens æg = caviar
som koster op mod kr 50.000 pr kg

Stør, her blot 14 kg
De fleste har hverken smagt ægte caviar - eller set en stør
denne her er tilsyneladende stor - men vejer dog kun 14 kg

Når fisken er fanget sprætter man maven op for at få fat på den kostbare caviar
 

Stør, stor
De stør der fanges for at stjæle æggene (caviaren)
er ofte op til 3-400 kg - til tider endda over 500

Støren her blev dog udsat igen efter fotoet var taget
siger fiskerne

Jeg kan dog tilføje - at fiskerne taler usandt
denne stør er både meget stor - og meget død
ellers kunne de absolut ikke holde den
og da slet ikke så skødesløst som på fotoet

 

Lad os i stedet se på noget mere fredeligt
ikke noget med død og piratfiskeri bare for pengenes skyld

Undertegnede har spist ægte caviar under en ferietur i Polen
dengang det stadig var et lukket land - dkr 10 for 100 gram
og en middag på hotellet samt en flaske rødvin kostede hver det samme

I øvrigt smager ægte caviar ikke specielt godt - men ej heller specielt dårligt
og den er ikke sund - ej heller usund
den er bare dyr
især fordi der næsten ikke er flere stør tilbage

I dag koster caviar på et hotel nogle hundrede gange mere pr 100 gram
 

Lad os kikke på Tang -  grøntsager fra havet
Bogen Tang
Det er et forunderligt værk Mouritsen (professor på Syddansk Universitet) her har udgivet
med et væld af interessante fakta

F.eks. er der ingen der ved at vi alle spiser masser af tang hver dag
en pæn del af et almindeligt rugbrød f.eks. - er tang
men lad os nu tage det skridt for skridt
 

Bogen Tang, bagsiden
Vi har selv bogen - købt på et foredrag af Mouritsen på Vissenbjerg Bibliotek for en del år siden
men når jeg læser bøger - så er vi faktisk 3 om det  - mine 2 øjne samt en kuglepen
og jeg understreger det der er værd art bemærke - og skriver mine kommentarer i bogen
vi måtte derfor på biblioteket for at få billeder til skærmen på vore sushi-kurser
 

Tangfarm i Japan
Sådan ser en tangfarm ud i Japan
bemærk nederst på fotoet det udspændte net
det er i alle de tråde der opfanger næringsværdierne i det forbistrømmende hav
 

tang høstet på tangfarmen
og her høstes kombu tang (Hokkaido er den nordligste ø i Japan)

Det er disse store plader man - efter iturivning og samling - senere kan købe i supermarkedet og bruge til sushi
på japansk hedder den (tangen) nori (tryk på sidste stavelse)

Vi skal dyke meget mere tang

Bemærk venligst teksten
på en kvm i havet kan avles 84 gram protein
men den dygtigste plante på land (soya-bonnen) kun giver det halve udbytte

Vi i vesten er nødt til at bruge mere tang i føden
ellers vil mange mennesker dø af underernæring
 

Men det at "tvinges" til at indtage mere tang - vil være en velsignelse for os alle
for se nu bare her:

så mange sygdomme er tang virksom mod

Apotekeren har intet på hylderne - der er så virksomt som tang er

Som intet andet produkt på jorden
går tang ind og hjælper mod vore livsstilsygdomme
f.eks. også den største dødsårsag i Vesten - nemlig hjerte-kar problemer
samt tillige forhøjet blodtryk, fedme, type II diabetes, cancer, og psykiske sygdomme

Nori (tang) er også glimrende at at erstatte saltsmagen i mad
(min kone klipper nori i småstykker og placerer skålen på bordet, så kan enhver tage fra)

*    *    *
Den livsvigtige omega-3

Endelig skal da også nævnes at nori indeholder de berømte omega-3 fedtstoffer
som videnskaben siger er livsvigtige for både liv og helbred
derfor anbefales fisk mindst 2 gange pr uge

Fisk er endnu bedre til at give omega-3
især laks og makrel
men lad være med at købe kapslerne med fiskeolie
indholdet er til tider både for gammelt og tilmed harsk
men det hverken ses eller smages - når det er gemt i en fint farvet kapsel

På vore sushi-kurser anbefaler jeg på det kraftigste
at spise rå fisk - altså f.eks. en laksefilet skåret i ca 1-2 mm skiver
stykket ligefrem glinser af fiskeolien
og den er lige fra kilden - ikke ødelagt ved hverken stegning eller kogning
tilmed smager rå laks nærmest himmelsk

Men sørg endelig for at fiskemn har været i fryseren 3 døgn før brug
uanset hvad de "kloge" måtte sige

I Japan er det utænkeligt at indføre en lov der kræver frysning af rå fisk før brug
man tager i stedet i stiv arm et hundredtal af døde årligt

BEMÆRK:
Omega-3 er livsvigtig smøreolie for hjerne, hjerte og led

Min mor pintes livet igennem (fra hun var 23) af en smertefuld leddegigt
yderst sjældent hun fik omega-3

*   *   *
Dette var et sidespring - dog et yderst vigtigt spring
men det her er ikke et sushi-kursus
vi skal i stedet tale mere om dette utroligt oversete produkt - tang
 

Tangspisere lever længere

Spis tang - og lev længere

Allerede i 1927 (rundt regnet for 100 år siden) blev det påvist at tangspisere lever længere
især kvinderne

 

Tang tilhører i øvrigt hverken plante- eller dyreriget
men er placeret nogenlunde midt mellem de to - er en alge

*   *   *
Når tangen er kommet på land - så blandes den i vældige kar til en grødet masse (nederste foto tv)
inden massen "fanges" af tavler med fintmasket net (nederste foto th)
i øvrigt samme metode som hvis man selv laver papir ud fra planter

Det er disse tangplader man kan købe i supermarkedet
og som især anvendes til at lave sushi
 

Tang er anvendt i Japan gennem hundreder af år

For hundrede år siden kunne man intet steds i verden købe et ståltrådsnet
så man stak i stedet grene ned i havbunden
som så kunne opfange tangen i vandet
ret intelligent må man sige

Fremstilling af tangpladerne foregik på nogenlunde samme måde som i dag
blot var processen (naturligvis) ikke automatiseres
men selv størrelsen på tangpladerne er uændret

Disse fotos er fra Tangmuseet i Tokyo (det hedder nori museum)
det ligger i bydelen Ota - nær Haneda Airport)
 

Når vi nu alligevel taler om Japan og Ota City
så skal du - kære læser - ikke snydes for et helt enestående foto
nemlig en onsen med sort vand - eneste sted i verden

Onsen er som bekendt de varme kilder i Japan
hvorfra varmt - og helsegivende - vand strømmer ud
og blandet op med koldt vand bliver det til en behagelig temperatur

Denne onsen er dog temmelig anderledes - den giver koldt vand

Det helt vildt forunderlige er
at årsagen til dette sorte vand
er nori - altså tang-stumper i vandet
kommende fra langt nede i jorden

Black water onsen i Japan

Sort vand  kommer op fra undergrunden
i Ota

Ota er i øvrigt den bydel i Tokyo der har flest onsen - men svin er ikke tilladt - klik her
og i Japan er tatoveringer ilde set - klik her




Et faktum er desværre
at en del danskere (måske en 5-10%)
bare ikke kan klare smagen af hverken tang eller soya-sauce
de skal nærmest kaste op
(undertegnede er helt vild med smagen, mens f.eks. min søster Jytte absolut ikke kan døje den)

Jamen så det da heldigt
at de flere hundrede tusinde danskere har Jens Møller i Lemvig
(fabrikken ligger dog nu i Herning)
ham er det nemlig der har opfundet Caviart (bemærk det "t" i enden)
et herligt ordspil med ordet caviar (har samme navn i hele verden)
og det engelske "art" som betyder kunst

Produktet eksporteres allerede til 47 lande
måske den største danske eksportsucces so far i det her årtusinde

 

Caviart, en vældig eksportsucces
Caviart ser ud som - har konsistens som -  og smager som - caviar
her er blot ingen dyr slået ihjel - og ingen løgne udspredt

Caviart er nemlig lavet af tang
og derfor supersundt og livsforlængende - det siger videnskaben

På fotoet her ses selve grundstammen i caviart-familien
nemlig laks, wasabi, rød, sort og chilli

Min favoritsmag er så afgjort lakseæg

Få danskere har smagt lakseæg
så jeg kan oplyse at konsistens og smag også her rammer perfekt
og ingen laks har fået maven sprættet op

*      *      *

Caviart er i øvrigt langtids holdbar
skal ikke engang opbevares på køl
men blot i skabet - på linje med rødbeder, græskar, asier, o.s.v.
 

Ida Davidsen, Danmark
er kendt langt uden for vore grænser
hun er verdensberømt for at lave verdens bedste "Dansk smørrebrød"

En af hendes nære bekendte var Victor Borge
som naturligvis altid skulle ned til Ida når han var i Danmark
venskabet stammer tilbage fra Oskar Davidsen - far til Ida

Min kone Tomiko er i øvrigt en de få i verden
der har været på scenen samtidig som Victor Borge - klik her

Men Ida er vældig begejstret for Caviart til smørrebrød
det hæver både udseendet og sagen betydeligt

se selv hvordan det kan gøres - på dansk eller engelsk:

Kolde retter
Cold diches


og se for dig selv
hvor festlig hverdags smørrebrød pludselig bliver
når man speeder den op med ægte cacviart


 

Sidste nyt fra Caviart-fronten
2017.09.12


Jens Møller og hans stab af dygtige medarbejdere har gjort det igen
nemlig udviklet en helt ny serie af Caviart
Tang Perler
 

Foreløbig eksisterer perlerne i 3 smagsvarianter

Perlerne består af en skal af tang
og det indre består af den pågældende smag
som f.eks. soya-sauce

Især da Soya-perlerne er jeg personligt ret vild med
en skøn smag

Perlerne med basilikum har en vældig frisk smag
meget i retning af Sushi-zu

For de der ikke kender til sushi
så er sushi-zu altså den specielle smag man tilsætter risen
så risen ikke bare er ris - men sushi-ris


*   *    *

Det helt skønne er dog
at Jens Møller og hans stab af dygtige medarbejdere
er i gang med at fremstille chips - baseret på tang
så inden alt for længe kan vi alle spise både chips og sundt
det bliver vist første gang i landet

De fleste supermarkeder har efterhånden fået Caviart på hylden
nogle har 2 typer - andre har det dobbelte antal

Alle typerne af Caviart kan bestilles på vores hjemmeside - klik her
 




japan map
Vil du også gerne besøge Hokkaido?

Øen er den del af Japan der ligner Danmark mest klimamæssigt
bl.a. kan man her dyrke kartofler
og om vinteren har man meget mere vinter end her i DK

Hokkaido er placeret nord for hovedøen Honshu
der er ikke mindre end 1.040 hoteller på øen
hovedstaden er Sapporo (vinter-ol for nogle år siden)

Sapporo er meget berømt for de mange is-skulpturer om vinteren
folk kommer rejsende fra hele verden for at deltage og/eller overvære

Her kommer muligheden for at se på hoteller på Hokkaido:
 

Booking.com


Denne tæller tæller kun besøgende direkte ind på denne side, startet 2017.09.12:

Flag Counter