-b-640x480.jpg)

og denne version af caviar er tilmed vegetarisk
altså er der ingen dyr slået ihjel
for at få fat på de eftertragtede æg
altså æg fra Støren

Støren er stærkt udrydningstruet, netop pga prisen på dens æg = caviar
som koster op mod kr 50.000 pr kg

denne her er tilsyneladende stor - men vejer dog kun 14 kg
Når fisken er fanget sprætter man maven op for at få fat på den kostbare caviar

er ofte op til 3-400 kg - til tider endda over 500
Støren her blev dog udsat igen efter fotoet var taget
siger fiskerne
Jeg kan dog tilføje - at fiskerne taler usandt
denne stør er både meget stor - og meget død
ellers kunne de absolut ikke holde den
og da slet ikke så skødesløst som på fotoet

ikke noget med død og piratfiskeri bare for pengenes skyld
Undertegnede har spist ægte caviar under en ferietur i Polen
dengang det stadig var et lukket land - dkr 10 for 100 gram
og en middag på hotellet samt en flaske rødvin kostede hver det samme
I øvrigt smager ægte caviar ikke specielt godt - men ej heller specielt dårligt
og den er ikke sund - ej heller usund
den er bare dyr
især fordi der næsten ikke er flere stør tilbage
I dag koster caviar på et hotel nogle hundrede gange mere pr 100 gram


med et væld af interessante fakta
F.eks. er der ingen der ved at vi alle spiser masser af tang hver dag
en pæn del af et almindeligt rugbrød f.eks. - er tang
men lad os nu tage det skridt for skridt

men når jeg læser bøger - så er vi faktisk 3 om det - mine 2 øjne samt en kuglepen
og jeg understreger det der er værd art bemærke - og skriver mine kommentarer i bogen
vi måtte derfor på biblioteket for at få billeder til skærmen på vore sushi-kurser

bemærk nederst på fotoet det udspændte net
det er i alle de tråde der opfanger næringsværdierne i det forbistrømmende hav

Det er disse store plader man - efter iturivning og samling - senere kan købe i supermarkedet og bruge til sushi
på japansk hedder den (tangen) nori (tryk på sidste stavelse)

Bemærk venligst teksten
på en kvm i havet kan avles 84 gram protein
men den dygtigste plante på land (soya-bonnen) kun giver det halve udbytte
Vi i vesten er nødt til at bruge mere tang i føden
ellers vil mange mennesker dø af underernæring

for se nu bare her:

Apotekeren har intet på hylderne - der er så virksomt som tang er
Som intet andet produkt på jorden
går tang ind og hjælper mod vore livsstilsygdomme
f.eks. også den største dødsårsag i Vesten - nemlig hjerte-kar problemer
samt tillige forhøjet blodtryk, fedme, type II diabetes, cancer, og psykiske sygdomme
Nori (tang) er også glimrende at at erstatte saltsmagen i mad
(min kone klipper nori i småstykker og placerer skålen på bordet, så kan enhver tage fra)
* * *
Den livsvigtige omega-3
Endelig skal da også nævnes at nori indeholder de berømte omega-3 fedtstoffer
som videnskaben siger er livsvigtige for både liv og helbred
derfor anbefales fisk mindst 2 gange pr uge
Fisk er endnu bedre til at give omega-3
især laks og makrel
men lad være med at købe kapslerne med fiskeolie
indholdet er til tider både for gammelt og tilmed harsk
men det hverken ses eller smages - når det er gemt i en fint farvet kapsel
På vore sushi-kurser anbefaler jeg på det kraftigste
at spise rå fisk - altså f.eks. en laksefilet skåret i ca 1-2 mm skiver
stykket ligefrem glinser af fiskeolien
og den er lige fra kilden - ikke ødelagt ved hverken stegning eller kogning
tilmed smager rå laks nærmest himmelsk
Men sørg endelig for at fiskemn har været i fryseren 3 døgn før brug
uanset hvad de "kloge" måtte sige
I Japan er det utænkeligt at indføre en lov der kræver frysning af rå fisk før brug
man tager i stedet i stiv arm et hundredtal af døde årligt
BEMÆRK:
Omega-3 er livsvigtig smøreolie for hjerne, hjerte og led
Min mor pintes livet igennem (fra hun var 23) af en smertefuld leddegigt
yderst sjældent hun fik omega-3
* * *
Dette var et sidespring - dog et yderst vigtigt spring
men det her er ikke et sushi-kursus
vi skal i stedet tale mere om dette utroligt oversete produkt - tang

Spis tang - og lev længere
Allerede i 1927 (rundt regnet for 100 år siden) blev det påvist at tangspisere lever længere
især kvinderne
-b.jpg)
men er placeret nogenlunde midt mellem de to - er en alge
* * *
Når tangen er kommet på land - så blandes den i vældige kar til en grødet masse (nederste foto tv)
inden massen "fanges" af tavler med fintmasket net (nederste foto th)
i øvrigt samme metode som hvis man selv laver papir ud fra planter
Det er disse tangplader man kan købe i supermarkedet
og som især anvendes til at lave sushi
-b.jpg)
For hundrede år siden kunne man intet steds i verden købe et ståltrådsnet
så man stak i stedet grene ned i havbunden
som så kunne opfange tangen i vandet
ret intelligent må man sige
Fremstilling af tangpladerne foregik på nogenlunde samme måde som i dag
blot var processen (naturligvis) ikke automatiseres
men selv størrelsen på tangpladerne er uændret
Disse fotos er fra Tangmuseet i Tokyo (det hedder nori museum)
det ligger i bydelen Ota - nær Haneda Airport)

så skal du - kære læser - ikke snydes for et helt enestående foto
nemlig en onsen med sort vand - eneste sted i verden
Onsen er som bekendt de varme kilder i Japan
hvorfra varmt - og helsegivende - vand strømmer ud
og blandet op med koldt vand bliver det til en behagelig temperatur
Denne onsen er dog temmelig anderledes - den giver koldt vand
Det helt vildt forunderlige er
at årsagen til dette sorte vand
er nori - altså tang-stumper i vandet
kommende fra langt nede i jorden
-b.jpg)
Sort vand kommer op fra undergrunden
i Ota
Ota er i øvrigt den bydel i Tokyo der har flest onsen - men svin er ikke tilladt - klik her
og i Japan er tatoveringer ilde set - klik her

at en del danskere (måske en 5-10%)
bare ikke kan klare smagen af hverken tang eller soya-sauce
de skal nærmest kaste op
(undertegnede er helt vild med smagen, mens f.eks. min søster Jytte absolut ikke kan døje den)
Jamen så det da heldigt
at de flere hundrede tusinde danskere har Jens Møller i Lemvig
(fabrikken ligger dog nu i Herning)
ham er det nemlig der har opfundet Caviart (bemærk det "t" i enden)
et herligt ordspil med ordet caviar (har samme navn i hele verden)
og det engelske "art" som betyder kunst
Produktet eksporteres allerede til 47 lande
måske den største danske eksportsucces so far i det her årtusinde

her er blot ingen dyr slået ihjel - og ingen løgne udspredt
Caviart er nemlig lavet af tang
og derfor supersundt og livsforlængende - det siger videnskaben
På fotoet her ses selve grundstammen i caviart-familien
nemlig laks, wasabi, rød, sort og chilli
Min favoritsmag er så afgjort lakseæg
Få danskere har smagt lakseæg
så jeg kan oplyse at konsistens og smag også her rammer perfekt
og ingen laks har fået maven sprættet op
* * *
Caviart er i øvrigt langtids holdbar
skal ikke engang opbevares på køl
men blot i skabet - på linje med rødbeder, græskar, asier, o.s.v.

er kendt langt uden for vore grænser
hun er verdensberømt for at lave verdens bedste "Dansk smørrebrød"
En af hendes nære bekendte var Victor Borge
som naturligvis altid skulle ned til Ida når han var i Danmark
venskabet stammer tilbage fra Oskar Davidsen - far til Ida
Min kone Tomiko er i øvrigt en de få i verden
der har været på scenen samtidig som Victor Borge - klik her
Men Ida er vældig begejstret for Caviart til smørrebrød
det hæver både udseendet og sagen betydeligt
se selv hvordan det kan gøres - på dansk eller engelsk:
Kolde retter
Cold diches
og se for dig selv
hvor festlig hverdags smørrebrød pludselig bliver
når man speeder den op med ægte cacviart

2017.09.12
Jens Møller og hans stab af dygtige medarbejdere har gjort det igen
nemlig udviklet en helt ny serie af Caviart
Tang Perler
-b.jpg)
Perlerne består af en skal af tang
og det indre består af den pågældende smag
som f.eks. soya-sauce
Især da Soya-perlerne er jeg personligt ret vild med
en skøn smag
Perlerne med basilikum har en vældig frisk smag
meget i retning af Sushi-zu
For de der ikke kender til sushi
så er sushi-zu altså den specielle smag man tilsætter risen
så risen ikke bare er ris - men sushi-ris
* * *
Det helt skønne er dog
at Jens Møller og hans stab af dygtige medarbejdere
er i gang med at fremstille chips - baseret på tang
så inden alt for længe kan vi alle spise både chips og sundt
det bliver vist første gang i landet
De fleste supermarkeder har efterhånden fået Caviart på hylden
nogle har 2 typer - andre har det dobbelte antal
Alle typerne af Caviart kan bestilles på vores hjemmeside - klik her
-b.jpg)
Øen er den del af Japan der ligner Danmark mest klimamæssigt
bl.a. kan man her dyrke kartofler
og om vinteren har man meget mere vinter end her i DK
Hokkaido er placeret nord for hovedøen Honshu
der er ikke mindre end 1.040 hoteller på øen
hovedstaden er Sapporo (vinter-ol for nogle år siden)
Sapporo er meget berømt for de mange is-skulpturer om vinteren
folk kommer rejsende fra hele verden for at deltage og/eller overvære
Her kommer muligheden for at se på hoteller på Hokkaido:
Denne tæller tæller kun besøgende direkte ind på denne side, startet 2017.09.12: