08.09.2017 Sundhed - på den alternative måde, Alternativt Caviart - den rene sundhed og denne version af caviar er tilmed vegetarisk altså er der ingen dyr slået ihjel for at få fat på de eftertragtede æg altså æg fra Støren Caviar fra støren - her ses en klump - netop udtaget, for æggene hænger stadig sammen Støren er stærkt udrydningstruet, netop pga prisen på dens æg = caviar som koster op mod kr 50.000 pr kg De fleste har hverken smagt ægte caviar - eller set en stør denne her er tilsyneladende stor - men vejer dog kun 14 kg Når fisken er fanget sprætter man maven op for at få fat på den kostbare caviar De stør der fanges for at stjæle æggene (caviaren) er ofte op til 3-400 kg - til tider endda over 500 Støren her blev dog udsat igen efter fotoet var taget siger fiskerne Jeg kan dog tilføje - at fiskerne taler usandt denne stør er både meget stor - og meget død ellers kunne de absolut ikke holde den og da slet ikke så skødesløst som på fotoet Lad os i stedet se på noget mere fredeligt ikke noget med død og piratfiskeri bare for pengenes skyld Undertegnede har spist ægte caviar under en ferietur i Polen dengang det stadig var et lukket land - dkr 10 for 100 gram og en middag på hotellet samt en flaske rødvin kostede hver det samme I øvrigt smager ægte caviar ikke specielt godt - men ej heller specielt dårligt og den er ikke sund - ej heller usund den er bare dyr især fordi der næsten ikke er flere stør tilbage I dag koster caviar på et hotel nogle hundrede gange mere pr 100 gram Lad os kikke på Tang - grøntsager fra havet Det er et forunderligt værk Mouritsen (professor på Syddansk Universitet) her har udgivet med et væld af interessante fakta F.eks. er der ingen der ved at vi alle spiser masser af tang hver dag en pæn del af et almindeligt rugbrød f.eks. - er tang men lad os nu tage det skridt for skridt Vi har selv bogen - købt på et foredrag af Mouritsen på Vissenbjerg Bibliotek for en del år siden men når jeg læser bøger - så er vi faktisk 3 om det - mine 2 øjne samt en kuglepen og jeg understreger det der er værd art bemærke - og skriver mine kommentarer i bogen vi måtte derfor på biblioteket for at få billeder til skærmen på vore sushi-kurser Sådan ser en tangfarm ud i Japan bemærk nederst på fotoet det udspændte net det er i alle de tråde der opfanger næringsværdierne i det forbistrømmende hav og her høstes kombu tang (Hokkaido er den nordligste ø i Japan) Det er disse store plader man - efter iturivning og samling - senere kan købe i supermarkedet og bruge til sushi på japansk hedder den (tangen) nori (tryk på sidste stavelse) Bemærk venligst teksten på en kvm i havet kan avles 84 gram protein men den dygtigste plante på land (soya-bonnen) kun giver det halve udbytte Vi i vesten er nødt til at bruge mere tang i føden ellers vil mange mennesker dø af underernæring Men det at "tvinges" til at indtage mere tang - vil være en velsignelse for os alle for se nu bare her: Apotekeren har intet på hylderne - der er så virksomt som tang er Som intet andet produkt på jorden går tang ind og hjælper mod vore livsstilsygdomme f.eks. også den største dødsårsag i Vesten - nemlig hjerte-kar problemer samt tillige forhøjet blodtryk, fedme, type II diabetes, cancer, og psykiske sygdomme Nori (tang) er også glimrende at at erstatte saltsmagen i mad (min kone klipper nori i småstykker og placerer skålen på bordet, så kan enhver tage fra) * * * Den livsvigtige omega-3 Endelig skal da også nævnes at nori indeholder de berømte omega-3 fedtstoffer som videnskaben siger er livsvigtige for både liv og helbred derfor anbefales fisk mindst 2 gange pr uge Fisk er endnu bedre til at give omega-3 især laks og makrel men lad være med at købe kapslerne med fiskeolie indholdet er til tider både for gammelt og tilmed harsk men det hverken ses eller smages - når det er gemt i en fint farvet kapsel På vore sushi-kurser anbefaler jeg på det kraftigste at spise rå fisk - altså f.eks. en laksefilet skåret i ca 1-2 mm skiver stykket ligefrem glinser af fiskeolien og den er lige fra kilden - ikke ødelagt ved hverken stegning eller kogning tilmed smager rå laks nærmest himmelsk Men sørg endelig for at fiskemn har været i fryseren 3 døgn før brug uanset hvad de "kloge" måtte sige I Japan er det utænkeligt at indføre en lov der kræver frysning af rå fisk før brug man tager i stedet i stiv arm et hundredtal af døde årligt BEMÆRK: Omega-3 er livsvigtig smøreolie for hjerne, hjerte og led Min mor pintes livet igennem (fra hun var 23) af en smertefuld leddegigt yderst sjældent hun fik omega-3 * * * Dette var et sidespring - dog et yderst vigtigt spring men det her er ikke et sushi-kursus vi skal i stedet tale mere om dette utroligt oversete produkt - tang Spis tang - og lev længere Allerede i 1927 (rundt regnet for 100 år siden) blev det påvist at tangspisere lever længere især kvinderne Tang tilhører i øvrigt hverken plante- eller dyreriget men er placeret nogenlunde midt mellem de to - er en alge * * * Når tangen er kommet på land - så blandes den i vældige kar til en grødet masse (nederste foto tv) inden massen "fanges" af tavler med fintmasket net (nederste foto th) i øvrigt samme metode som hvis man selv laver papir ud fra planter Det er disse tangplader man kan købe i supermarkedet og som især anvendes til at lave sushi Tang er anvendt i Japan gennem hundreder af år For hundrede år siden kunne man intet steds i verden købe et ståltrådsnet så man stak i stedet grene ned i havbunden som så kunne opfange tangen i vandet ret intelligent må man sige Fremstilling af tangpladerne foregik på nogenlunde samme måde som i dag blot var processen (naturligvis) ikke automatiseres men selv størrelsen på tangpladerne er uændret Disse fotos er fra Tangmuseet i Tokyo (det hedder nori museum) det ligger i bydelen Ota - nær Haneda Airport) Når vi nu alligevel taler om Japan og Ota City så skal du - kære læser - ikke snydes for et helt enestående foto nemlig en onsen med sort vand - eneste sted i verden Onsen er som bekendt de varme kilder i Japan hvorfra varmt - og helsegivende - vand strømmer ud og blandet op med koldt vand bliver det til en behagelig temperatur Denne onsen er dog temmelig anderledes - den giver koldt vand Det helt vildt forunderlige er at årsagen til dette sorte vand er nori - altså tang-stumper i vandet kommende fra langt nede i jorden Sort vand kommer op fra undergrunden i Ota Ota er i øvrigt den bydel i Tokyo der har flest onsen - men svin er ikke tilladt - klik her og i Japan er tatoveringer ilde set - klik her Et faktum er desværre at en del danskere (måske en 5-10%) bare ikke kan klare smagen af hverken tang eller soya-sauce de skal nærmest kaste op (undertegnede er helt vild med smagen, mens f.eks. min søster Jytte absolut ikke kan døje den) Jamen så det da heldigt at de flere hundrede tusinde danskere har Jens Møller i Lemvig (fabrikken ligger dog nu i Herning) ham er det nemlig der har opfundet Caviart (bemærk det "t" i enden) et herligt ordspil med ordet caviar (har samme navn i hele verden) og det engelske "art" som betyder kunst Produktet eksporteres allerede til 47 lande måske den største danske eksportsucces so far i det her årtusinde Caviart ser ud som - har konsistens som - og smager som - caviar her er blot ingen dyr slået ihjel - og ingen løgne udspredt Caviart er nemlig lavet af tang og derfor supersundt og livsforlængende - det siger videnskaben På fotoet her ses selve grundstammen i caviart-familien nemlig laks, wasabi, rød, sort og chilli Min favoritsmag er så afgjort lakseæg Få danskere har smagt lakseæg så jeg kan oplyse at konsistens og smag også her rammer perfekt og ingen laks har fået maven sprættet op * * * Caviart er i øvrigt langtids holdbar skal ikke engang opbevares på køl men blot i skabet - på linje med rødbeder, græskar, asier, o.s.v. Ida Davidsen, Danmark er kendt langt uden for vore grænser hun er verdensberømt for at lave verdens bedste "Dansk smørrebrød" En af hendes nære bekendte var Victor Borge som naturligvis altid skulle ned til Ida når han var i Danmark venskabet stammer tilbage fra Oskar Davidsen - far til Ida Min kone Tomiko er i øvrigt en de få i verden der har været på scenen samtidig som Victor Borge - klik her Men Ida er vældig begejstret for Caviart til smørrebrød det hæver både udseendet og sagen betydeligt se selv hvordan det kan gøres - på dansk eller engelsk: Kolde retter Cold diches og se for dig selv hvor festlig hverdags smørrebrød pludselig bliver når man speeder den op med ægte cacviart Sidste nyt fra Caviart-fronten 2017.09.12 Jens Møller og hans stab af dygtige medarbejdere har gjort det igen nemlig udviklet en helt ny serie af Caviart Tang Perler Foreløbig eksisterer perlerne i 3 smagsvarianter Perlerne består af en skal af tang og det indre består af den pågældende smag som f.eks. soya-sauce Især da Soya-perlerne er jeg personligt ret vild med en skøn smag Perlerne med basilikum har en vældig frisk smag meget i retning af Sushi-zu For de der ikke kender til sushi så er sushi-zu altså den specielle smag man tilsætter risen så risen ikke bare er ris - men sushi-ris * * * Det helt skønne er dog at Jens Møller og hans stab af dygtige medarbejdere er i gang med at fremstille chips - baseret på tang så inden alt for længe kan vi alle spise både chips og sundt det bliver vist første gang i landet De fleste supermarkeder har efterhånden fået Caviart på hylden nogle har 2 typer - andre har det dobbelte antal Alle typerne af Caviart kan bestilles på vores hjemmeside - klik her Vil du også gerne besøge Hokkaido? Øen er den del af Japan der ligner Danmark mest klimamæssigt bl.a. kan man her dyrke kartofler og om vinteren har man meget mere vinter end her i DK Hokkaido er placeret nord for hovedøen Honshu der er ikke mindre end 1.040 hoteller på øen hovedstaden er Sapporo (vinter-ol for nogle år siden) Sapporo er meget berømt for de mange is-skulpturer om vinteren folk kommer rejsende fra hele verden for at deltage og/eller overvære Her kommer muligheden for at se på hoteller på Hokkaido: Booking.com Denne tæller tæller kun besøgende direkte ind på denne side, startet 2017.09.12: