14.11.2015

Info om Japan

En helt ny bølge er skyllet ind over de danske kyster. I Japan kalder man farlige bølger for tsunami. Denne bølge fra Japan drukner dog ikke nogen i vand, men den har skyllet allerede et årti - vildere og vildere.
I Danmark melder et af manga-forlagene (Carlson) at deres salg af manga-blade, i år 2000 udgjorde 40.000 stk. og i år 2005 - 400.000 stk.
MANGA er slet og ret blot tegneserie, og det er dem der er blevet uhyre populære, de overgår stort alt andet tidligere set i verden.
Manga er japansk og er det japanske ord for tegneserier. I Japan anvendes det om tegneserier generelt.
Med udgivelsen af Dragon Ball i 2000, blev Manga gennem længere tid en genstand for subkulturer i vesten og specielt i Usa. I Japan udkommer hundredvis af Manga hæfter, et af de populære hæfter hedder Shonen Jump, og udkommer i 6 mio. eksemplarer - hver uge. I dag findes der helt bogstaveligt intet emne, som ikke er dækket ind af talrige Manga-hæfter, lige fra hvordan man tager bedst vare på sin nyfødte, opskrifter og anvisninger enhver afskygning af hobby, selv de mest bizare. Men de største oplag er og bliver regulære tegneserier.

De mest populære bliver straks animeret, altså lavet til tegnefilm og dertil kommer alt det "nips" der følger. Det er en mægtig milliardindustri.

Et paradoks
I Japan er det mænd og drenge, der er mest opslugte af Manga-hæfterne.
Men i resten af verden er det pigerne, især teenage-piger og det især i USA.
Men også Europa er kommer godt med især Vesttyskland, men nu også Danmark.

TV-stationer verden rundt sender japanske manga-film, Faktisk alle tv-stationer sender japansk Manga,
DR1 f.eks. sender hver dag en time med tegnefilm sidst på eftermiddagen, en del af det er japansk manga.
TV2 sender flere gange ugentligt, o.s.v., ligesom bibliotekerne har mange titler.

Men de danske teenage-piger, er sandelig ikke tabt bag af en vogn. De skaffer sig hæfter fra udlandet og på nettet, og strømmer de til kurser i japansk, for at kunne læse teksterne.