Origami-papir 15x15 cm

138,00 DKK DKK

Ex. moms: 110,40 DKK

Lagerstatus:
På lager
Varenummer:
14-200

Ingen bedømmelser Skriv en anmeldelse

Tilvalg / varianter

* Farve (ID 14):

Dette produkt har et minimum bestillingstal på 2

Beskrivelse

Originalt origami Papir direkte fra Japan i de 8 mest populære farver.

Origami

LIDT OM ORIGAMI


Ordet ORIGAMI er japansk, og betyder papirkunst! Dermed menes, at man starter med et stykke papir i kvadrat (lige stort på alle ledder) - OG IKKE ANDET!!!! Ikke noget med saks, lim, eller lignende - for du skal folde dig frem til det færdige resultat, som kan være et drikkebære (vandtæt naturligvis), en ballon, en fugl, pung til mønter, bærepose, en hat, en blomst, - eller hundrede andre ting! Ganske uden hjælpemidler.

Se DET ER EN KUNST
  DET ER ORIGAMI!

Nu kommer der et nyt ord! Ordet er CHIYOGAMI (udtalen er meget nem, blot tji- jo-gami)! "Gami" betyder papir, men chiyogami er specielt papir. Håndlavet, og med farver og mønster. Og dette papir KAN bruges til origami, men det kan også enhver anden form for papir. Chiyogami (altså farvestrålende, håndlavet papir med mønstrer) indgår i "en krig" i Japan! Origami er en tusindårig tradition, og på de tider lå kejserpaladset i Kyoto, denne skønne, gamle kejserby. Et væld af værksteder fra den tid laver stadig chiyogami, og mener - dybt og ærliget - at intet papir kan måle sig med deres. Kommer papiret herfra, hedder det Kyochiyogami. Ikke bare kaldes - det hedder Kyochiyogami.

År 1600 flytter shogonatet (datidens ledelse) til Yedo (som idag hedder Tokyo) - efter flere århundredes borgerkrig, røven og hærgen. Og da begynder en ny "krig", som stadig er i gang, for shogonen bringer nogle af de dygtigste håndværkere med sig. I Yedo starter de chiyogami værksteder, og deres produckter hedder stadig yedochiyogami, som altså betyder, at papiret er håndlavet på værkstedet i Yedo (Tokyo).

Fremstilling af papiret forgår på ganske samme vis, som for 400 år siden, og prægning sker ved hjælp af nogle små træforme, hvori der udskæres og udstanses diverse mønstre, hvorefter træformen slåes mod det farvestålende papir. Der er gennem årene udviklet tusinder af forskellige mønstre - men ikke een af de gamle er kasseret, men fremstilles og æres sideløbende med nye. Er man god til at skabe mønstre, kan man skabe sig en sikker fremtid! Men i så fald skal man først "vælge side i krigen". Overløbere betragtes med foragt.

Med chiyogami kan man forme de vidunderligste smykker, f.eks. øreringe, halskæder og brocher. En speciel - og uhyre populær - underafdeling af chiyogami er CHIYOGAMI NINGYO (udtales ningjo), som betyder dukke. Det er også en kunst, som endda har sit eget museum i Tokyo. Også her starter du "med ingenting" - med lidt vat, hvoraf du former dukkens ansigt, som overtrækkes med papir, o.s.v. fremad. Dukkerne formes i specielt indfarvet, håndgjort papir, i chiyogami. Selve dragten er en efterligning af den japanske nationaldragt, kimono, som også er bygget lag på lag (12 stk). Men CHIYOGAMI NINGYO er der tale om ganske enkle, men uhyre elegante, foldninger, som limes lag på lag og til sidst har man en færdig Ningyo.

OM ORIGAMI, ATOMBOMBER OG EN LILLE PIGE

Den 6. august 1945 kastede Amerika historiens første atombomber mod mennesker! Det skete i Japan - i byen Hiroshima, fordi japanerne endnu ikke havde overgivet sig, her efter at den anden verdenskrig lakkede mod enden, efter at Tyskland, Østrig og Italien var slået! Og 70 millioner mennesker kloden over var dræbt.Det var frygtlige ting, denne atombomber. Selvom den var på blot 12,5 kilo (der findes i dag tusinder af a-bomber, men INGEN på under 1.000 kilo), blev hele bykernen smeltet bort i den vanvittige varme og en stor omkreds pulveriseret. 78.000 mennesker døde straks! Andre 7.000 gik rundt ca et døgn - uden skind på kroppen, det var brændt bort - før de døde.
Tilbage var bl.a 60.000 invalider, som manglede diverse lemme - plus et ukendt mægtigt antal, som var ramt af de farlige radioaktive stråler, som altid følger med. I årene efter 1945 døde flere og flere - ialt 210.000 er døde efter de to atom-bomber. Andre tusinder har født vandskabte børn. 3 dage senere kastedes historiens anden atombombe mod mennesker. og til 1994 er det også den sidste. Denne blev kastet over den japanske by Nagasaki - og 36.000 mennesker blev til aske. Da stoppede japan. Som de fleste ved, har japanerne årtusindlange traditioner! En af dem er origami, papirfoldning. Naturlivis har man også tranen, Japans nationalfugl, i origami - og det endda på en så let måde, at de fleste danskere lærer "at folde svaner" (danskerne synes tranen ligner en svane) som det alleførste, når de lærer at arbejde i origami.

Foldning af tranen har udviklet sig til "en hel bette videnskab"! De dygtige kan i dag folde 3-5-7, ja helt op til 10 stk traner, af eet stykke papir så de hinger sammen, vingespids mod vingespids! I Japan lærer børnene origami helt fra de er ganske små! Ikke alene har de et praktisk formål - er de på udflugt med børnehaven, folder hvert barn sit drikkekrus, de folder hver sin ballon at lege med, o.s.v. og naturligvis er ALLE fortrolige med at folde tranen! Nogle år efter at atombomben var droppet over Hiroshima, ligger en lille pige i sin seng. Ramt af srålesygen. Hun ved, at hun skal dø. Hun ligger og folder traner! En af dem sender hun. hun sender den til præsidenten i Amerika. Pigebarnet skriver:

 

"Kære præsident!

Du sendte os atombomben
jeg sender dig mit lands nationalfugl
Vil du ikke godt lade være
at sende flere atombomber
Så vil jeg i stedet
sende dig tusinde traner"

 Præsidenten blev MEGET rørt over dette brev. Han svarede omgående tilbage, at så længe, det stod til ham, ville ingen atombomber falde - mod noget menneske!
Den lille pige døde, før hun var færdig med at folde de tusinde svaner. Men beretningen bredte sig ud over hele Japan! Skolebørn i titusindvis satte sig ned og foldede tusinde "svaner"

Specifikationer

Info
Antal ark 100
Størrelse 15x15cm

Anmeldelser (0)

Skriv en anmeldelse